De voordelen en de nadelen van een Stamrecht BV

Een stamrecht BV is van de 4 mogelijkheden die u heeft met uw ontslagvergoeding,misschien wel de meest complexe. Een stamrecht BV kent impactvolle verplichtingen en is niet goedkoop. Toch is het voor sommige ontslagen werknemers de beste optie.

Voordelen stamrecht BV

Naast dat een Stamrecht BV mogelijk leidt tot fiscaal voordeel, kent het nog andere voordelen:
- U kunt uw hypotheek of lening (deels) aflossen met uw ontslagvergoeding;
- U beheert zelf uw ontslagvergoeding ipv een bank of verzekeraar;
- U kunt periodieke uitkeringen weer stopzetten, als u bijvoorbeeld weer een baan heeft gevonden.

Nadelen stamrecht BV

Een stamrecht BV heeft ook een aantal eigenschappen die als nadeling ervaren kunnen worden. Een aantal nadelen komt tot uiting door de stamrecht BV te vergelijking met banksparen of de stamrechtverzekering.

De nadelen zijn:
- Een stamrecht BV is relatief duur. De oprichting, het onderhoud maar ook het opheffen kost geld (zie ook: de kosten van een stamrecht bv;
- U bent verplicht uw stamrechtkapitaal met meestal 4% te laten groeien. Lukt dat niet, dan bouwt u een schuld op binnen de stamrecht BV; oprentingsverplichting
- Een stamrecht BV vraagt veel inspanning.

Wel of geen Stamrecht BV oprichten

Een stamrecht BV is feitelijk alleen interessant voor ontslagen werknemers die specifieke wensen hebben of willen gaan ondernemen met hun ontslagvergoeding.
Een stamrecht BV komt eigenlijk nooit als voordeligste uit de bus en de bankspaarrekeningen van tegenwoordig zijn minstens zo flexibel als een stamrecht BV, deze zijn echter vele malen goedkoper.

Een stamrecht BV is een goede keuze als het als middel dient om uw doel te bereiken anders dan louter fiscaal voordeel. Wie alleen op zoek is naar een aanvulling op het inkomen is vaak beter af met banksparen of een stamrechtverzekering.